Een checklist voor een professionele website

Wil jij weten of jouw website de techniek en uitstraling van een professionele website heeft? Gebruik dan deze handige checklist!

Inhoud

Het eerste punt wat ik graag wil aankaarten is de inhoud. Je kan de mooiste en snelste website ter wereld hebben, maar als de inhoud die er op staat je doelgroep niet aanspreekt zal je geen bezoekers overhalen om contact met je op te nemen.

Punten om op te letten

  • Onderzoek wie je doelgroep is en schrijf voor je doelgroep.
  • Schrijf voor je bezoeker, niet voor de zoekmachine.
  • Maak gebruik van koppen, paragrafen, lijsten en verrijk met afbeeldingen en video. Schrijf goede webteksten.
  • Gebruik interne links om je bezoeker op weg te helpen naar andere relevante inhoud.
  • Naast een nieuws-afdeling of blog kun je ook denken aan een kennisbank, begrippenlijst, producten, etc. Ook dit is allemaal inhoud die meetelt voor je bezoeker en zoekmachines.
  • Vermijd het gebruik van het openen van externe websites in een nieuwe tab.

Toegankelijkheid

Het tweede punt is er ook niet één die je vaak als eerste zal zien staan. Maar ook dit punt is erg belangrijk. Toegankelijkheid gaat niet alleen om blinde of slechtziende mensen. Een goed contrast zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je website goed leesbaar is in de volle zon op een telefoon. En een goede structuur (code) van je website zorgt er voor dat zoekmachines je website beter kunnen lezen.

Punten om op te letten

  • Zorg voor voldoende contrast tussen achtergrond en tekst.
  • Zorg voor voldoende contrast tussen achtergrond en interactieve elementen zoals links, buttons en invoervelden.
  • Maak goed gebruik van koppen, paragrafen, lijsten en de juiste "codes" voor dikgedrukte tekst en schuine tekst. Hierdoor kunnen screenreaders en zoekmachines snel de structuur van je pagina scannen.
  • Zorg dat er geen fouten worden gevonden op al je pagina's door het gebruiken van deze tool: https://wave.webaim.org

Gebruiksvriendelijkheid

Als derde wil ik het hebben over gebruiksvriendelijkheid. Hier geldt hetzelfde als bij punt 1; inhoud. Je kunt de mooiste en snelste website van de wereld hebben, maar als het niet duidelijk is wat een knop is, wat een link is, of hoe je verder moet elementen moet interacteren op de website dan zal dat leiden tot irritatie bij de bezoeker.

Punten om op te letten

  • Zorg voor een duidelijke indeling op je pagina. De meeste bezoekers verwachten het logo (links)boven, het menu bovenaan de pagina of anders aan de linkerkant, een eventueel zoekveld rechts- of midden-boven, en alle andere nuttige informatie in de footer onderaan de pagina.
  • Zorg dat het op iedere pagina duidelijk is waar de belangrijkste informatie staat.
  • Geef je bezoeker op iedere landingspagina een uitgang. Bijvoorbeeld naar je contactformulier of een andere "Call to Action".
  • In overlap met toegankelijkheid; zorg dat er voldoende contrast is tussen elementen om snel en duidelijk aan te geven wat klikbare elementen zijn.
  • Links in de lopende tekst zijn altijd onderlijnd, niet alleen een andere kleur.

Vindbaarheid

En dan komen we bij punt 4; vindbaarheid. Alle goede teksten die je geschreven hebt moeten natuurlijk nog wel gelezen worden. Hier komt vindbaarheid om de hoek kijken. Aan de ene kant kun je je vindbaarheid vergroten door meer inhoud voor je website te schrijven. Aan de andere kant kun je via social media je eigen website promoten of gastblogs schrijven op (bekende) websites van derden, uiteraard met een link terug naar jouw website.

Punten om op te letten

Snelheid

Als één-na-laatste punt wil ik snelheid benoemen. De internetsnelheid van bezoekers in België en Nederland is de afgelopen jaren flink verbeterd. Maar parallel daaraan zijn websites ook steeds zwaarder geworden. Denk aan video, afbeeldingen maar ook code die uitgevoerd moeten worden, bijvoorbeeld tijdens scrollen. Zoekmachines nemen de snelheid van een website tegenwoordig ook mee als één van de maatstaven.

Punten om op te letten

  • Hou het formaat van je belangrijke landingspagina's onder de 1.5 MB.
  • Bij het gebruik van afbeeldingen en video zorg je ervoor dat deze de lazyloading techniek gebruiken zodat ze niet allemaal tegelijk gedownload hoeven te worden.
  • Zorg er voor dat je website op een server staat in het land van je bezoekers.
  • Als je dynamische elementen hebt, zorg er dan voor dat deze pas gedownload en uitgevoerd worden als alle inhoud is geladen.
  • Hou het laden van custom webfonts tot een minimum. Deze fonts zijn erg zwaar.
  • Door je website te cachen hoeft niet iedere bezoeker deze hele pagina opnieuw te downloaden.
  • Zorg dat je pagina zo snel mogelijk is. Dit kun je testen door het gebruiken van deze tool: https://pagespeed.web.dev/

Veiligheid

Als laatste punt veiligheid. Browsers en zoekmachines worden steeds strenger in het beoordelen van de veiligheid van websites. Zorg ervoor dat alle informatie van je bezoekers veilig wordt verstuurd. Naast browsers en zoekmachines zijn er ook steeds vaker bezoekers die even in de adresbalk kijken of er wel een slotje voor de website staat, zeker als ze hun informatie versturen zoals bij een contactformulier of een aankoop in een webshop.

Punten om op te letten

  • Zorg ervoor dat je website op HTTPS draait
  • Wanneer je website externe scripts binnenhaalt tellen deze ook mee voor jouw veiligheid. Weet dus wat je binnenhaalt.

Heb jij een professionele website?

Wanneer je al deze punten kunt afvinken kun je wat ons betreft zeggen dat je een professionele website hebt. Staan er nog punten open? Bekijk dan met je websitebouwer of er aan de punten gewerkt kan worden.

Geeft je websitebouwer aan dat dat niet mogelijk is; schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Ons platform is zo ingericht dat iedere website die we er op bouwen een professionele website kan zijn. Laat de techniek en de kennis van het internet aan ons over; dan zorg jij voor de inhoud, dan bouwen we samen een professionele website.

12 januari 2022, door Robin Poort
Samen bouwen aan jouw online succes?