Hoe schrijf je goeie webteksten?

Iedereen kan informatie online plaatsen, maar het schrijven van goeie webteksten is niet zo makkelijk.

Kijk naar populaire websites zoals VRT Nieuws of NOS.nl. Je zult zien dat hun inhoud gemakkelijk te lezen en te begrijpen is.

Ze gebruiken:

  • korte zinnen
  • duidelijke kopregels
  • eenvoudig vocabulaire

Hierdoor kunnen gebruikers snel vinden wat ze nodig hebben en moeiteloos begrijpen.

Wat de gebruiker het belangrijkst vindt

Gebruikers lezen meestal geen tekst tenzij ze informatie willen. Wanneer je voor het web schrijft, begin je elke keer met dezelfde vraag: wat wil de gebruiker weten?

Belangrijkste eerst

Studies waarbij de ogen werden gevolgd tonen aan dat mensen de neiging hebben om een ​​webpagina te 'lezen' in een 'F'-patroon. Ze kijken naar de bovenkant en vervolgens naar de zijkant en lezen verder wanneer ze vinden wat ze nodig hebben.

Wat dit betekent? Plaats de belangrijkste informatie eerst in titels, subkoppen en opsommingen.

Veelgebruikte woorden

Tegen de tijd dat een kind 5 of 6 jaar oud is, gebruiken ze 2500 tot 5000 gewone woorden. Als volwassenen zijn deze woorden gemakkelijker te herkennen en te begrijpen. Hou het daarom simpel.

Titels

De ideale lengte van een titel is 6 woorden en minder dan 65 tekens (inclusief spaties). Dit komt omdat zoekmachines langere titels in zoekresultaten afknippen.

Plaats daarom trefwoorden vooraan en gebruik een dubbele punten om lange titels op te splitsen (het helpt gebruikers om te scannen).

'Planning van beroepsprocedures: technische beoordeling' werkt beter dan 'Technische beoordeling van planning procedures voor beroepsprocedures'.

Zinnen

Concentreer op een gemiddelde zinslengte van 14 woorden.

Studies tonen aan dat zinnen van 11 woorden gemakkelijk te lezen zijn. Bij 25 woorden worden zinnen moeilijk, en bij 29 woorden of meer, erg moeilijk.

Alinea's

We raden aan om 1 gedachte per paragraaf te houden.

Alinea's die beperkt zijn tot 3 zinnen werken het best.

Subkoppen

Gebruikers scannen ze om erachter te komen waar een pagina over gaat. Daarom is het belangrijk om ze betekenisvol te maken, en niet slim of verwarrend.

Als een subkop elke 3-5 paragrafen wordt gebruikt, kunnen lezers zichzelf oriënteren. En kunnen ook zoekmachines zien dat je pagina meerdere zoekvragen kan beantwoorden.

Opsommingen

Zorg ervoor dat je opsommingstekens allemaal in dezelfde tijd en werkwoordsvorm zijn geschreven. En plaats alle gemeenschappelijke informatie in de voorgaande zin.

Goed voorbeeld

In het activiteitencentrum kan je:

  • zwemmen
  • spelen
  • rennen

Slecht voorbeeld

In het activiteitencentrum:

  • kan je zwemmen
  • kan je spelen
  • kan je lopen

Lengte van de pagina

Uit een onderzoek blijkt dat gebruikers slechts 20 tot 28% van de tekst op een webpagina lezen, dus u denkt misschien: 'hoe korter de pagina, hoe beter'.

Dit is over het algemeen waar. Hoe sneller je ter zake komt, hoe sneller een gebruiker de informatie opneemt en begrijpt.

Toch heeft de lengte van de pagina invloed op je vindbaarheid in zoekmachines. Zoekmachines zullen pagina's benadelen die naar hun mening onvoldoende waarde bieden. We raden minimaal 300 woorden per pagina aan als richtlijn.

7 gouden regels

Je zou deze regels moeten naleven:

  1. maak het kort en ter zake
  2. breek tekst in blokken met subkoppen
  3. gebruik opsommingen
  4. plaats belangrijke informatie eerst in je subkoppen, titels en opsommingen
  5. gebruik links naar andere relevante pagina's
  6. gebruik woorden die gemakkelijk te begrijpen zijn
  7. gebruik een actieve, niet passieve, stem

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het schrijven van goeie webteksten voor je website? Neem vrijblijvend contact op.

Samen bouwen aan jouw online succes?