Een nieuwe tab? Of toch dezelfde pagina?

Wij krijgen zo nu en dan de vraag van onze klanten of externe links op hun website geopend kunnen worden in een nieuw venster. Steevast komen wij met hetzelfde antwoord. Zie hier een aantal redenen waarom het openen van links in een nieuw venster geen goed idee is.

De bezoeker "knows best"

Wij zijn van mening dat de bezoeker zelf moet bepalen of ze links in een nieuwe tab willen openen en of ze überhaupt nog terug willen gaan naar jouw website, kijk maar naar je eigen surfgedrag op andere websites. Als de bezoeker terug wil naar jouw website dan vinden ze de site wel terug. Vaak is de bezoeker zo afgeleid en al met wat anders bezig dat de onderliggende tab, jouw website dus, al lang weer vergeten is.

De bezoeker kent de "terug"-knop

Zowel swipen naar rechts om een pagina terug te gaan als de "terug"-knop links bovenin je browser gebruiken is de meeste bezoekers niet vreemd. De meeste bezoekers zullen ook verwachten dat ze die knoppen en bewegingen kunnen gebruiken om een pagina terug te gaan. Deze "functionaliteit uitschakelen" door pagina's in een nieuw venster te openen is dus niet gewenst.

Verdwaald in tabs

Je zorgt er ook voor dat je een tab-oerwoud creëert door pagina's in een nieuw venster te openen. Op mobiele apparaten is het niet altijd even duidelijk dat er tabs zijn geopend met als resultaat soms honderden open tabs op de apparaten van gebruikers.

Minder opties voor de bezoeker

Links die openen in dezelfde tab kun je als gebruiker laten openen in een nieuwe tab. Bezoekers die weten dat tabs bestaan kunnen links dus in een nieuwe tab openen. En voor de mensen die niet weten hoe dat moet zal er ongetwijfeld een tab-oerwoud ontstaan bij het openen van links in een nieuwe tab.

Andersom kun je overigens geen link die in een nieuwe tab opent in dezelfde tab openen. Je pakt dus ook functionaliteit af van de bezoeker die daadwerkelijk de tab functionaliteit begrijpt en gebruikt.

Als je overigens eigenlijk niet wil dat je bezoeker een bepaalde pagina gaat bezoeken kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om gewoon geen link te plaatsen.

5 redenen om voor Marsvaardig te kiezen

  • Persoonlijk contact
  • Altijd up-to-date
  • Een duurzaam platform
  • Gratis proberen
  • Zelf aanpasbaar

Bekijk onze werkwijze

Weten of wij iets voor jou kunnen betekenen?