Een nieuwe tab? Of toch dezelfde pagina?

Af en toe krijgen we van onze klanten de vraag of externe links op hun website geopend kunnen worden in een nieuw venster. Helaas is dat binnen ons platform niet mogelijk. Hier zijn een paar redenen waarom het openen van links in een nieuw venster geen goed idee is.

De bezoeker "knows best"

Volgens ons is het aan de bezoeker om te beslissen of ze links in een nieuwe tab willen openen en of ze überhaupt nog terug willen gaan naar jouw website. Kijk maar naar je eigen surfgedrag op andere websites. Als de bezoeker terug wil naar jouw website dan vinden ze de site wel terug. Vaak is de bezoeker zo afgeleid en al met wat anders bezig dat de onderliggende tab, jouw website dus, al lang weer vergeten is.

De bezoeker kent de "terug"-knop

Zowel swipen naar rechts om een pagina terug te gaan als de "terug"-knop links bovenin je browser of onderaan je mobiele device gebruiken is de meeste bezoekers niet vreemd. De meeste bezoekers zullen ook verwachten dat ze die knoppen en bewegingen kunnen gebruiken om een pagina terug te gaan. Door een pagina in een nieuwe tab te openen werkt de terug knop niet meer, wat erg verwarrend is voor je bezoekers.

Verdwaald in tabs

Je zorgt er ook voor dat je een tab-oerwoud creëert door pagina's in een nieuw venster te openen. Op mobiele apparaten is het niet altijd even duidelijk dat er tabs zijn geopend met als resultaat soms honderden open tabs op de apparaten van gebruikers.

Minder opties voor de bezoeker

Links die openen in dezelfde tab kun je als gebruiker laten openen in een nieuwe tab. Bezoekers die weten dat tabs bestaan kunnen links dus in een nieuwe tab openen. En voor de mensen die niet weten hoe dat moet zal er ongetwijfeld een tab-oerwoud ontstaan bij het openen van links in een nieuwe tab.

Aan de andere kant kun je niet een link die in een nieuwe tab opent in dezelfde tab laten openen. Hierdoor verwijder je dus de functionaliteit voor bezoekers die vertrouwd zijn met het gebruiken van tabbladen.

Vreemde mening?

Wij zijn zeker niet de enigen die vinden dat websites niet in een nieuwe tab geopend dienen te worden:

De bezoeker voorop

De reden dat wij ervoor kiezen om pagina's altijd in hetzelfde venster te openen is omdat we de bezoeker voorop zetten. Het is jouw doel als website-eigenaar om je website-bezoekers zo makkelijk mogelijk hun weg te laten vinden en niet te verwarren. Door vele jaren onderzoek is duidelijk geworden dat links openen in een nieuwe tab voor het overgrote deel van de bezoekers onprettig is.

2 december 2019, door Robin Poort
Samen bouwen aan jouw online succes?