Links ruilen

Links ruilen is zoals de naam al doet vermoeden het ruilen van links tussen twee websites.

Wat dit in de praktijk inhoudt is wanneer iemand (partij A) een link op zijn website zet naar iemand anders (partij B). In ruil daarvoor zet partij B ook een link op zijn website naar partij A. Partij A en partij B hebben nu een link geruild.

Introductie

Er kunnen twee redenen zijn om links te ruilen met andere partijen.

Ten eerste kijken zoekmachines als Google in de bepaling hoe hoog een website gaat staan in de zoekresultaten onder andere naar het aantal inkomende links. Wanneer je links ruilt met andere partijen zal hierdoor het aantal links naar jouw website toenemen.

De tweede reden om links te ruilen is om meer bezoekers op jouw website te krijgen via de website waarmee je de links ruilt. Wanneer mensen op die website komen en een link naar jouw website zien, dan zullen ze misschien geneigd zijn naar jouw website toe te klikken.

Voordelen

Wanneer er al een bestaande band met iemand is, dan is het eenvoudig om een link met diegene te ruilen. Denk hierbij aan zakenpartners, leveranciers, klanten, etc. Dit zijn tevens alle partijen die door de bestaande band waarschijnlijk ook snel geneigd zullen zijn om in te stemmen met een linkruil.

Zelf een anker tekst uitzoeken

Bij een linkruil is het vaak mogelijk om zelf de anker tekst uit te kiezen. De anker tekst is het stukje tekst dat onderstreept staat bij een link, waarna een klik daarop je naar de gelinkte website zal brengen.

Zoekmachines als Google gebruiken deze anker tekst om te kijken waar een website over gaat. Een link met als link tekst 'hamburgerrestaurant' geeft een signaal naar de zoekmachines dat de pagina waarnaar gelinkt wordt hoogstwaarschijnlijk een hamburgerrestaurant is.

Nadelen

Mogelijk gedempt

De geruilde links - die ook wel wederzijdse links worden genoemd - lijken te worden gedempt door zoekmachines. Dit houdt in dat een link van een website waar jij zelf ook naar toe linkt minder waarde oplevert dan een eenzijdige link.

Bij een eenzijdige link linkt alleen de andere partij naar jou, maar jij niet naar hen. Zoekmachines dempen vermoedelijk wederzijdse links omdat het ruilen van een link relatief eenvoudig is, waardoor het gebruikt zou kunnen worden (en ook wordt) om de resultaten oneerlijk te beïnvloeden.

rel="nofollow"

Een aantal jaren geleden hebben de zoekmachines een manier ingevoerd om te voorkomen dat een link naar een andere website linkwaarde doorgeeft. Deze methode wordt ook wel rel="nofollow" genoemd. Een link waarop dit attribuut is toegepast zegt tegen de zoekmachines: "ik ben niet geheel zeker over de webpagina waarnaar deze link toe gaat, geef voor de zekerheid maar geen linkwaarde door".

Normaal gesproken wordt deze techniek gebruikt om te voorkomen dat links die geplaatst worden door gebruikers (bijvoorbeeld in reacties op blogs) linkwaarde doorgeven. Veel linkpartners gebruiken dit attribuut echter ook, waardoor de link terug geen waarde meer doorgeeft, en jouw link naar hen daarmee een (waardevollere) eenzijdige link wordt voor hen (en hun link naar jou vrijwel waardeloos vanuit een SEO oogpunt).

Een pagina 'Partners'

Wanneer je met meerdere partijen links wilt ruilen, wordt het vaak lastig om deze links op een subtiele wijze in de website te verwerken. Vaak wordt er gekozen de links op een pagina 'Partners' te bundelen.

Gezien deze pagina's maar weinig waarde hebben, zullen er ook maar weinig links naar deze 'Partners' pagina wijzen. Dit heeft tot gevolg dat de links naar jouw website maar weinig waarde zullen doorgeven (de pagina heeft immers zelf maar weinig waarde om door te geven). Daarbij wordt een dergelijke pagina vaak ook nog eens verstopt op de website, waardoor ook het aantal mensen dat potentieel door zou kunnen klikken op jouw link minimaal wordt.

Kosten en tijd

Er zijn relatief weinig kosten verbonden aan link ruil. Ook zijn er normaal gesproken geen terugkerende kosten aan verbonden.

Links ruilen kost in veel gevallen weinig tijd. Het is niet veel meer dan een bekende benaderen en diegene uitleggen dat je graag een link wilt ruilen. Vervolgens plaatst hij een link op zijn website, en jij eentje op de jouwe.

Wanneer je echter linkt wilt ruilen met onbekende partijen, dan kost dit vaak aanzienlijk meer tijd omdat er vaak eerste een vertrouwensband opgebouwd dient te worden alvorens er over een linkruil gesproken kan worden.

Gezien het belangrijk is om veel links naar je website te hebben (en ook verse links hierbij interessant zijn) is linkruilen iets dat terugkerend tijd kost.

Ons advies

Gezien de bovenstaande voordelen en nadelen raden wij af om veel aandacht te besteden aan handmatige linkruil. Wanneer je er echter toch voor kiest om te gaan linkruilen, doe dit dan op een natuurlijke manier.

In plaats van een rijtje links op een pagina te plaatsen, kun je er over nadenken om een blog te schrijven over de andere partij (waarin je een link verwerkt). Verder is het belangrijk om goede kandidaten voor link ruil uit te zoeken (denk hierbij aan een sterk domein wat betreft inkomende links). Dit zal er voor zorgen dat de links meer waard voor je worden.

Tevens is het belangrijk om goede afspraken over de link ruil te maken (rel="nofollow") om verrassingen te voorkomen.

Samen bouwen aan jouw online succes?