Jouw voorbereidingen op een nieuwe webshop

Je gaat een webshop beginnen maar vraagt je af wat je daar allemaal voor moeten regelen. In dit artikel laten we zien wat je in de basis nodig hebt.

De voorbereidingen voor een webshop begint hetzelfde als een nieuwe website.

De belangrijkste vraag die je je moet stellen is: wie gaat er welk product in mijn webshop kopen? Wij beloven geen gouden bergen. Integendeel, een webshop is een investering. Van het schrijven van goede productinformatie tot het versturen van de pakketjes en afhandelen van de retouren.

Doelgroep

Bepaal je doelgroep en omschrijf die goed. Zo weet je altijd wie je eindklant zal zijn. Daarna begint de uitdaging, je doelgroep bereiken. Het is namelijk niet omdat je een webshop hebt dat je daadwerkelijk iets zal verkopen.

Bestaande klanten

Vaak ligt de focus op het aantrekken van nieuwe klanten en worden de bestaande klanten helemaal vergeten. Ons advies? Plaats je bestaande klanten centraal bij het starten van je webshop.

Je kunt bijvoorbeeld focussen op je bestaande klanten door promoties in je webshop te plaatsen die je klanten onmiddellijk kunnen kopen maar moeten afhalen in je winkel. Dat levert je met minder moeite en kosten, meer omzet op.

Zo geeft je webshop je van bij de start een meerwaarde en kun je langzaam groeien om ook nieuwe klanten te bereiken.

Producten

Het is niet nodig om het volledige aanbod uit je winkel over te brengen naar je webshop. Maak een verstandige selectie om online aan te bieden. Zo kun je je onderscheiden in een overvolle markt.

Bedenk welke producten je als eerste wilt gaan verkopen. Je kunt natuurlijk beginnen met honderden of duizenden producten, maar die zullen allemaal in de webshop ingevoerd moeten worden. Zorg dat je van deze producten goede informatie en foto's hebt om ze onweerstaanbaar te maken voor je klanten.

Importeren van Excel

Het is mogelijk om producten te importeren vanaf Excel en productfoto's automatisch te koppelen wanneer het artikelnummer in de naam van de foto staat. Zo heb je maar een minimum aan manueel werk om je webshop te vullen.

Klantenservice

Geen webshop zonder een goede (online) klantenservice. Zorg er voor dat je uitgebreide informatie hebt over je levertijd, betaalmethodes, verzendkosten, retourbeleid en klachtenbeleid. Zorg er ook voor dat je goede algemene verkoopsvoorwaarden hebt.

Voorbeeld: boekentassenenzo.be

Regelgeving

Welke informatie moet je bij verkoop via een webshop verplicht meedelen aan de consument?

Verzenden

Heb je al een keuze gemaakt hoe je gaat verzenden? En verzend je alleen naar België? Alleen naar Nederland? Of naar beide landen? Ga je zelf iedere dag naar het postkantoor om pakketjes te versturen? Of ga je gebruik maken van een dienst waarbij de pakketjes bij jou op kantoor worden opgehaald? En wat betekent dat voor de verzendkosten voor je klant?

Workflow

Heb je regelmatig acties of kortingscodes? Verkoop je producten of abonnementen?

Betaaloplossing

Wij werken samen met Mollie als veilige betaaloplossing. Het grote voordeel? Alle bekende betaalmethodes, geen minimumkosten, geen vaste contracten, geen verborgen kosten. Bij Mollie betaal je alleen voor geslaagde transacties.

Voorbeelden

Samen bouwen aan jouw online succes?