Hoe werkt een zoekmachine zoals Google?

Een zoekmachine heeft twee hoofdfuncties: informatie op websites indexeren en doorzoekbaar maken op basis van relevantie.

Indexering

Het internet is zoals een netwerk van bussen in een stad. Elke bushalte is een uniek document (meestal een webpagina, maar soms een PDF of foto).

Via de verbindingen tussen pagina's (links) kunnen zoekmachines de vele miljarden pagina's op het internet bereiken. Net zoals een bus je van bushalte A naar bushalte B brengt.

Zodra de zoekmachine een pagina heeft bezocht, ontcijferen ze de code en slaat ze geselecteerde stukken op in enorme databases. Om later te als referentie te gebruiken wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert.

Meer dan resultaten met de juiste woorden

Wanneer een gebruiker online zoekt, doorzoekt de zoekmachine zijn database en doet twee dingen:

  1. oordelen of de resultaten relevant of nuttig zijn
  2. de resultaten rangschikken op basis van verschillende factoren.

Voor een zoekmachine betekent relevantie meer dan het vinden van een pagina met de juiste woorden. Honderden factoren beïnvloeden de volgorde van zoekresultaten.

Zoekmachines gaan er doorgaans vanuit dat hoe populairder een website is, des te waardevoller de informatie zal zijn die ze bevat. Deze veronderstelling is redelijk succesvol gebleken in termen van gebruikerstevredenheid met zoekresultaten.

Rangorde factoren

Uiteraard worden populariteit en relevantie niet handmatig bepaald. Zoekmachines gebruiken algoritmes om het kaf van het koren te scheiden (relevantie). Vervolgens rangschikken ze het koren in volgorde van kwaliteit (populariteit).

Deze algoritmes bevatten vaak honderden variabelen. Op het gebied van zoekmachine optimalisatie ook rangorde factoren (ranking factors) genaamd.

Google gebruikt ongeveer 200 factoren om zoekresultaten te rangschikken.

Er zijn factoren op verschillende niveau's zoals de domeinnaam, pagina, website en techniek. Allemaal dragen ze bij aan de plaats waar pagina's in de zoekresultaten zullen staan. We lichten enkele belangrijke factoren toe.

Domeinnaam niveau

Belangrijke factoren op het niveau van de domeinnaam:

  1. Zoekwoord in domeinnaam: Dit geeft niet de boost die het vroeger was. Maar een trefwoord in de domein fungeert nog steeds als een relevant signaal.
  2. Domeinregistratie-lengte: Waardevolle (legitieme) domeinen worden vaak meerdere jaren vooruit betaald.
  3. Land extensie (.be of .nl): Een zoekmachine kan een site rangschikken voor een specifieke land maar het kan de mogelijkheid van de site om wereldwijd te rangschikken beperken.

Pagina niveau

Belangrijke factoren op het niveau van de webpagina:

  1. Zoekwoord in titel: Hoewel het niet meer zo doorslaggevend is blijft de paginatitel een belangrijke factor.
  2. Zoekwoord in beschrijving: Google gebruikt deze niet als een signaal voor directe classificatie maar is wel van grote invloed op de klikfrequentie, wat een sleutelfactor is.
  3. Zoekwoord in kopregel 1: De eerste kopregel is als een "tweede title-tag".
  4. Zoekwoorddichtheid: Hoe vaker een woord op een pagina wordt weergegeven, hoe waarschijnlijker het is dat de pagina hierover gaat. Overmatig gebruik kan nadelig zijn.
  5. Paginalengte: Pagina's met meer woorden heeft de voorkeur in vergelijking met kortere, oppervlakkige pagina's.
  6. Pagina laadsnelheid: Sneller is beter, zowel voor de zoekmachines als voor je bezoekers.
  7. Google Hummingbird: Dankzij Hummingbird kan Google het onderwerp van een webpagina nu beter begrijpen.
  8. Dubbele inhoud: Identieke inhoud op dezelfde site kan je rangorde negatief beïnvloeden.
  9. Inhoud-recentheid: Google Caffeine-update geeft voordeel aan onlangs gepubliceerde of bijgewerkte informatie, vooral bij tijdgevoelige zoekopdrachten.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om je website hoger te laten scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines? Neem dan vrijblijvend contact op.

Samen bouwen aan jouw online succes?