Wat is Javascript?

Foto door <a href=
"https://unsplash.com/@gamell?utm_source=Marsvaardig&utm_medium=referral&utm_campaign=api-credit">
Joan Gamell</a> op <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Javascript is een veelzijdige en krachtige programmeertaal. Met Javascript kun je websites interactief en dynamisch maken.

Javascript in webontwikkeling

In tegenstelling tot HTML (verantwoordelijk voor de structuur van de pagina) en CSS (verantwoordelijk voor de vormgeving), is Javascript de drijvende kracht achter de interactie op een website. Het stelt ontwikkelaars in staat om elementen op een pagina te manipuleren, te reageren op gebruikersacties en complexe functies uit te voeren, zoals het ophalen van gegevens zonder de pagina te herladen.

Belangrijke kenmerken van Javascript

  • Interactiviteit: Javascript maakt het mogelijk om interactieve elementen te bouwen, zoals klikbare knoppen, invulformulieren, en animaties.
  • Asynchroon laden: Met Javascript kunnen delen van de webpagina onafhankelijk van elkaar geladen worden, wat de gebruikerservaring kan verbeteren.
  • Veelzijdigheid: Javascript wordt niet alleen in browsers gebruikt, maar ook in server-side omgevingen, dankzij technologieën zoals Node.js.

Javascript als toevoeging

Alhoewel een goed gebouwde website initieel geen Javascript nodig heeft om goed te functioneren kan het toevoegen van Javascript de gebruikerservaring wel verbeteren. Denk bijvoorbeeld een een selectielijst van alle plaatsnamen in Nederland of België; dit is zonder Javascript mogelijk maar je krijgt op deze manier een gigantische lijst aan plaatsnamen. Door Javascipt toe te voegen kun je een lijst maken waar de gebruiker doorheen kan zoeken. Door het typen van 'Hil' komt dan bijvoorbeeld meteen 'Hilversum' tevoorschijn. Andere voorbeelden zijn het initieel verbergen van filters (bijvoorbeeld voor je webwinkel) op mobiel en deze zichtbaar maken door middel van een knop en Javascript.

Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat alle belangrijke functies van je website ook beschikbaar zijn zonder Javascript. Deze manier van werken heet 'progressive enhancement'. Wanneer Javascript niet beschikbaar is of als een bepaald Javascript bestand niet geladen kan worden, is het belangrijk dat je belangrijke functies zonder Javascript werken, anders kan het zijn dat je bezoeker naar een lege pagina kijkt. In die gevallen is de 'terug-knop' zo gevonden en heb je kans dat je een eventuele klant misloopt. In het voorbeeld van de lijst van plaatsnamen zorg je dus voor een volledige lijst met alle plaatsnamen voor wanneer Javascript (nog) niet beschikbaar is. Vervolgens pas je de lijst met Javascript aan door initieel de plaatsnamen te verbergen en een zoekveld toe te voegen. Zo ben je er zeker van dat alle bezoekers de beste ervaring hebben die voor hen mogelijk is.

Webapplicaties

Je zou een uitzondering op deze regel kunnen maken voor bepaalde webapplicaties. Er zijn applicaties die simpelweg niet kunnen functioneren zonder Javascript. In dit geval zou een simpele melding kunnen volstaan. In deze melding kun je uitleggen waarom de applicatie zonder Javascript niet werkt. Bij een informatieve website is dit nooit het geval.

Conclusie

Javascript is een belangrijke bouwsteen voor het creëren van moderne en interactieve websites. Het speelt een sleutelrol in het tot leven brengen van webpagina's. Maar zorg er ook voor dat je website goed werkt wanneer Javascript niet beschikbaar is.

Samen bouwen aan jouw online succes?