Wat is een footer?

De footer verschijnt aan de onderkant van elke pagina op je website. Het is de plek waar bezoekers terechtkomen als ze niet direct hebben gevonden wat ze zochten. In die zin functioneert de footer als een vangnet, en biedt het een laatste kans om je bezoeker te voorzien van nuttige informatie of hen op je website te houden. In de footer vind je vaak essentiële links en informatie zoals:

  • Copyright en juridische informatie: Belangrijk voor het beschermen van je content en het informeren van bezoekers.
  • Contactgegevens: Gemakkelijk toegankelijk voor bezoekers die direct contact willen opnemen, vaak met link naar de contactpagina.
  • Social media iconen: Verbindt bezoekers met je sociale kanalen.
  • Nieuwsbrief inschrijving: Moedigt bezoekers aan om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.
  • Extra navigatieopties: Nuttige links die niet in de hoofdnavigatie passen.

Eenvoud en efficiëntie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je footer vol te laden met allerlei informatie, pleiten wij voor eenvoud en efficiëntie. Begin met de essentiële elementen en bouw van daaruit op, afhankelijk van de behoeften van je website.

Focus op de hoofdinhoud

Voordat je je te veel verdiept in de footer is het belangrijk om je te concentreren op de hoofdinhoud van je pagina's. Een goed ontworpen website helpt bezoekers om gemakkelijk en intuïtief te vinden wat ze zoeken. Als je merkt dat bezoekers vaak op je footer vertrouwen voor navigatie kan het zijn dat je je hoofdnavigatie of pagina-indeling moet heroverwegen.

Zelfs als een vangnet, is de footer nog steeds een deel van je merk. Een consistent ontwerp met je logo en huisstijl versterkt de herkenbaarheid en professionaliteit van je website. Het plaatsen van je logo en het gebruiken van je huisstijlkleuren in de footer zijn twee opties om je merkidentiteit in je footer te laten terugkomen.

Conclusie

Bij Marsvaardig zien we de footer als een belangrijk maar ondersteunend element van je website. Het is een geoptimaliseerd vangnet dat klaarstaat voor je bezoekers, maar de echte focus ligt op de rest van de pagina boven de footer. Wij helpen je graag met het bouwen van een website waarbij elk element - van de header tot de footer - bijdraagt aan een effectieve en aangename gebruikerservaring.

Samen bouwen aan jouw online succes?