Zwakke wachtwoorden verbannen in Californië vanaf 2020

Californië is de eerste staat die een cyberbeveiligingswet heeft uitgewerkt voor alle, met internet verbonden, apparaten die in de staat worden gemaakt of verkocht. Deze nieuwe wetgeving treedt in januari 2020 in werking en is ontworpen om consumenten te beschermen door hogere beveiligingsnormen voor slimme apparaten te stellen.

Om aan deze nieuwe wet te voldoen hebben bedrijven twee opties:

  1. een uniek wachtwoord voor het apparaat instellen op het moment van fabricage
  2. mensen vragen een nieuw wachtwoord in te stellen tijdens de eerste apparaatconfiguratie.

Dit is een grote stap in de goede richting voor veiligheid en privacy. Te vaak behouden mensen het standaardwachtwoord in plaats van de tijd te nemen om een ​​sterk wachtwoord in te stellen. Helaas zijn de standaardwachtwoorden makkelijk om te achterhalen.

Naast het in gevaar brengen van onze privacy, maken standaardwachtwoorden het voor hackers mogelijk om duizenden apparaten in één keer over te nemen en deze te gebruiken om andere services te verlagen. Twitter, Spotify en Reddit zijn allemaal op deze manier aangevallen.

Hoewel slimme apparaten ons leven gemakkelijker maken, kunnen ze ons ook kwetsbaarder maken. Het verbannen van standaardwachtwoorden zal zeker helpen bij de beveiliging, maar het is niet genoeg op zichzelf. Mensen zullen nog steeds onzekere, gemakkelijk te onthouden wachtwoorden kiezen bij het instellen van een nieuw apparaat. Het is belangrijk om overal sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken. Van je Twitter-account tot je espressomachine.

"Mensen zijn vaak onbezorgd over de beveiliging van hun thuisnetwerk", zegt Jeff Shiner, 1Password CEO. "Hoewel het een geweldige eerste stap is hebben fabrikanten nog steeds een grotere verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat software regelmatig wordt bijgewerkt en gepatcht tegen beveiligingsbedreigingen."

Hoewel deze huidige wet alleen van toepassing is op Californië, zijn de voordelen internationaal merkbaar voor alle apparaten die in de staat worden vervaardigd. En het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat gelijkaardige wetten in andere staten en internationaal opduiken.

6 oktober 2018, door Tom Janssens
Samen bouwen aan jouw online succes?