Zo maak je een effectieve FAQ-pagina voor je website

Je website is het digitale gezicht van je bedrijf. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je bezoekers een positieve ervaring hebben als ze je website bezoeken. Een van de meest waardevolle hulpmiddelen om dit te bereiken is een FAQ-pagina. FAQ staat voor Frequently Asked Questions (Veelgestelde Vragen). Deze pagina biedt directe antwoorden op de meest voorkomende vragen van je bezoekers. Dit zorgt niet alleen voor een verbeterde gebruikerservaring voor je bezoekers, maar vermindert ook het aantal supportvragen die je via telefoon of e-mail ontvangt.

In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je een effectieve FAQ-pagina voor je website kunt maken. We zullen in detail ingaan op het proces, van het identificeren van de belangrijkste vragen tot het gebruiken van je FAQ-pagina om bezoekers naar belangrijke landingspagina's door te sturen.

Waarom een FAQ-pagina belangrijk is

Laten we eerst eens kijken waarom een FAQ-pagina zo belangrijk is voor je website.

1. Verbeterde gebruikerservaring

Een goed ontworpen FAQ-pagina kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Het stelt bezoekers in staat om snel antwoorden op hun vragen te vinden zonder te hoeven zoeken of contact op te nemen met de klantenservice. Dit verhoogt de tevredenheid van de gebruiker.

2. Tijdsbesparing voor klantenservice

Door veelgestelde vragen op je FAQ-pagina te plaatsen hoef je deze vragen niet meer per mail of telefonisch te beantwoorden. Hierdoor kun je je concentreren op andere belangrijke zaken binnen je bedrijf.

3. Verbeterde SEO en zoekresultaten

Een goed geoptimaliseerde FAQ-pagina kan de vindbaarheid van je website verbeteren. Zoekmachines waarderen websites met duidelijke, relevante antwoorden op veelgestelde vragen.

4. Vertrouwen

Een uitgebreide FAQ-pagina laat zien dat je bereid bent om transparant te zijn en om de behoeften van je klanten serieus te nemen. Dit kan het vertrouwen van bezoekers in je merk vergroten.

Lees ook:

Stap 1: identificeer de belangrijkste vragen

Het proces van het maken van een effectieve FAQ-pagina begint met het identificeren van de belangrijkste vragen die je bezoekers hebben. Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken:

 • Feedback van klanten: Bekijk feedback van klanten via e-mails, chatgesprekken of sociale media om veelvoorkomende vragen te identificeren.
 • Analyse: Gebruik tools zoals Google Analytics om te zien welke zoektermen mensen gebruiken om je website te bereiken. Dit kan aanwijzingen geven over wat ze zoeken.
 • Klantonderzoek: Vraag je klanten door middel van vragenlijsten tegen welke vraagstukken ze aanlopen.

Stap 2: organiseer en categoriseer

Het is erg belangrijk dat je FAQ-pagina overzichtelijk en georganiseerd is. Categoriseer de vragen op een logische manier, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Hier zijn enkele tips:

 • Hoofdcategorieën: Begin met brede categorieën zoals "Accountbeheer," "Verzending en Levering," "Betaalmethoden," enzovoort.
 • Subcategorieën: Onder elke hoofdcategorie kun je subcategorieën plaatsen om de vragen verder te specificeren.
 • Benoem categorieën duidelijk: Geef elke categorie een duidelijke en beschrijvende naam, zodat bezoekers snel begrijpen waar ze moeten kijken.

Stap 3: schrijf duidelijke en beknopte antwoorden

Nu je de belangrijkste vragen hebt geïdentificeerd en georganiseerd, is het tijd om duidelijke en beknopte antwoorden te schrijven. Hier zijn enkele best practices:

 • Heldere taal: Gebruik eenvoudige en begrijpelijke taal. Vermijd vakjargon.
 • Beknopte antwoorden: Houd de antwoorden kort en ter zake, zonder overbodige informatie.
 • Voorbeelden en stappen: Als het nodig is om processen uit te leggen, voeg dan voorbeelden en stapsgewijze instructies toe.
 • Klantgericht: Richt je op het beantwoorden van de vraag vanuit het perspectief van de klant.

Stap 4: maak gebruik van multimediabronnen

Soms kunnen afbeeldingen, video's of grafieken antwoorden verduidelijken en versterken, een afbeelding zegt vaak meer dan 1000 woorden. Overweeg media toe te voegen als dit relevant is voor de vraag.

 • Afbeeldingen: Gebruik afbeeldingen om stappen of visuele informatie te tonen.
 • Video's: Als een proces beter wordt begrepen via een demonstratie, overweeg dan het maken van korte video's. Een scheropname kan soms al voldoende zijn.
 • Grafieken en diagrammen: Gebruik grafieken of diagrammen om statistieken of complexe gegevens weer te geven.

Stap 5: houd de FAQ-pagina actueel

Een verouderde FAQ-pagina kan verwarrend zijn en het vertrouwen van je bezoekers schaden. Zorg ervoor dat je de pagina regelmatig bijwerkt.

 • Nieuwe vragen: Voeg nieuwe veelgestelde vragen toe op basis van feedback en veranderende behoeften.
 • Verwijder oude informatie: Verwijder verouderde vragen en antwoorden om de pagina up-to-date te houden.
 • Vermelding van updates: Laat je bezoekers weten wanneer je de FAQ hebt bijgewerkt om te laten zien dat de antwoorden op de vragen actueel zijn.

Stap 6: leid je bezoekers naar belangrijke landingspagina's

Nu je een uitgebreide en georganiseerde FAQ-pagina hebt gemaakt, is het tijd om bezoekers naar belangrijke landingspagina's op je website te leiden. Dit is een strategische stap om de bezoekers die je FAQ-pagina raadplegen, te leiden naar belangrijke en converterende pagina's van je website. Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken:

 • Link naar gerelateerde pagina's: In je antwoorden op veelgestelde vragen, kun je interne links opnemen naar gerelateerde productpagina's, blogposts of andere relevante inhoud op je website. Zorg ervoor dat de tekst van de link duidelijk aangeeft waar de link naartoe leidt.
 • CTA-knoppen: Overweeg het toevoegen van call-to-action (CTA) knoppen onderaan de antwoorden. Deze knoppen kunnen bezoekers naar belangrijke conversiepunten leiden, zoals aanmeldpagina's, productpagina's of contactformulieren.

Relevante content en aanbevelingen

 • Gerelateerde inhoud: Tussen de FAQ-antwoorden kun je secties opnemen met gerelateerde inhoud. Dit kunnen links zijn naar blogartikelen, video's of handleidingen die verband houden met de vragen en behoeften van je bezoekers.
 • Productaanbevelingen: Als je een webwinkel hebt kun je productaanbevelingen opnemen op basis van de vragen van je bezoekers. Wanneer iemand een vraag stelt over cameramodellen kun je links naar relevante camera's weergeven.

Promotie en tracking

 • Promoot de FAQ-pagina: Maak gebruik van je website-header, footer of zijbalk om de FAQ-pagina te promoten, zodat bezoekers deze gemakkelijk kunnen vinden. Gebruik ook de navigatie in je heade rof footer om directe toegang tot de FAQ te bieden.
 • Analyseer gebruikersgedrag: Raadpleeg je statistieken om te begrijpen hoe bezoekers de FAQ-pagina gebruiken en welke links of aanbevelingen het meest effectief zijn bij het leiden van bezoekers naar converterende pagina's van je website. Pas je aanpak aan op basis van deze gegevens.

Een aantal voorbeelden van onze klanten

Conclusie

Een goed ontworpen FAQ-pagina is een waardevolle aanvulling op je website. Het verbetert de gebruikerservaring, bespaart tijd en kan zelfs de vindbaarheid van je website verbeteren. Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je een effectieve FAQ-pagina maken die niet alleen de vragen van je bezoekers beantwoordt, maar hen ook doorverwijst naar belangrijke landingspagina's op je website. Dit helpt om de betrokkenheid van bezoekers te vergroten en potentiële conversies te vergroten.

Blijf de FAQ-pagina up-to-date houden en gebruik statistieken om de effectiviteit te (blijven) meten. Op deze manier kun je een waardevolle bron van content creëren die zowel je klanten als je bedrijf ten goede komt.

Als je meer wilt leren over het optimaliseren van je website, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen bij het verbeteren van je online aanwezigheid en het bereiken van je doelen.

15 september 2023, door Robin Poort
Samen bouwen aan jouw online succes?