Website laten maken door een extern bureau: waar moet je op letten?

Wanneer je een website wilt laten maken kan het inhuren van een externe partij een goede keuze zijn. Dit kan echter ook leiden tot frustratie en problemen als je niet goed weet waar je op moet letten. In dit artikel bespreken we enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het laten maken van jouw website.

1. Duidelijke doelstellingen en vereisten

Voordat je begint met het zoeken naar een partij om jouw website te laten maken, is het belangrijk om duidelijke doelstellingen en vereisten op te stellen.

  • Wat wil je met de website bereiken?
  • Welke functionaliteiten wil je graag hebben?
  • Welke doelgroep wil je aanspreken?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een beter beeld van wat je precies nodig hebt en kun je gerichter op zoek gaan naar een geschikte partij.

De twee belangrijkste doelen van websites die wij voorbij zien komen zijn 'acquireren' en 'informeren'. Bij 'acquireren' zorg je er voor dat je website zo goed mogelijk gevonden wordt en je bezoekers zo gemakkelijk mogelijk contact met je kunnen opnemen of je producten kunnen kopen. De vindbaarheid van een informerende website is vaak wat minder belangrijk.

2. Portfolio en referenties

De portfolio en referenties van een externe partij kunnen je helpen om een beter beeld te krijgen van hun werk. Door te kijken naar eerdere projecten, kun je zien of ze ervaring hebben met het type website dat jij wilt laten maken en of hun stijl en kwaliteit aansluiten bij jouw wensen.

Vaak kun je op de website van de externe partij referenties van klanten vinden. Soms vind je ook reviews op Google of andere externe websites. Mocht je nergens iets kunnen vinden dan kan je ook contact opnemen met hun klanten om te horen hoe hun ervaring was.

3. Communicatie en samenwerking

Goede communicatie met de externe partij is essentieel voor een succesvolle samenwerking. Zorg ervoor dat je een contactpersoon hebt waarmee je gemakkelijk kunt communiceren en maak duidelijke afspraken.

Vraag ook naar de werkwijze en hoe ze omgaan met feedback en wijzigingen. Komt er voor iedere kleine wijziging een factuur jouw kant op of zijn er bepaalde zaken in de dienstverlening inbegrepen?

4. Kosten en budget

De kosten en het budget zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het laten maken van een website door een externe website bouwer. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de kosten en wat er wel en niet is inbegrepen in de prijs.

Houd ook rekening met eventuele extra kosten, zoals onderhoudskosten, hosting kosten, het versturen van nieuwsbrieven en andere soortgelijke kosten.

5. Onderhoud en updates

Een website heeft regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren en veilig blijft. Vraag daarom naar de onderhoudsdiensten en hoe de websitebouwer omgaat met updates en beveiligingsproblemen.

Laat deze diensten tevens duidelijk opnemen in de offerte, zo weet je vooraf goed wat de kosten zijn en kom je niet voor verrassingen te staan.

6. Juridische aspecten

Bij het laten maken van een website zijn er ook juridische aspecten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de privacywetgeving en het eigendom van de website en bijbehorende content.

Zorg ervoor dat deze aspecten duidelijk zijn en dat je de rechten en plichten van beide partijen begrijpt.

7. Responsive en toegankelijke website

Een goede website moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht de gebruikte apparaten of eventuele beperkingen van de gebruiker. Zorg ervoor dat de externe partij ervaring heeft met het ontwerpen en ontwikkelen van responsive en toegankelijke websites.

Test de website ook op verschillende apparaten en met verschillende hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert voor iedereen. Als je niet goed weet waar je op moet letten kun je de websitebouwer altijd vragen naar de toegankelijkheid van de websites die ze bouwen.

8. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Een goede website is niet alleen functioneel en aantrekkelijk, maar moet ook goed vindbaar zijn op zoekmachines. Vraag daarom naar de ervaring van de externe partij op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Als een externe partij beloftes doet over bepaalde 'posities' in de zoekmachine resultaten kun je beter verder zoeken. Niemand weet precies hoe de algoritmes van zoekmachines werken. Beloftes over posities zijn hierdoor voornamelijk verkooppraatjes om jou als klant binnen te halen.

9. Garantie en support

Ten slotte is het belangrijk om te vragen naar de garantie en support die wordt geboden na de oplevering van de website. Zorg ervoor dat de externe partij duidelijke afspraken maakt over de garantieperiode en de supportdiensten die worden geboden.

Vraag ook naar de reactietijd bij eventuele problemen of vragen.

Benieuwd naar hoe wij met bovenstaande zaken omgaan? Neem dan zeker even contact met ons op.

7 maart 2023, door ChatGPT en Marsvaardig
Samen bouwen aan jouw online succes?