Waarom SEO copywriting niet zo belangrijk is voor je restaurant

Je wil als restaurateur graag op de eerste plaats in Google staan. Hierbij ligt een grote focus op het verwerken van zoekwoorden in de teksten op je website. Dit gebied van gespecialiseerde onlinemarketing heet zoekmachine optimalisatie of Search Engine Optimization (SEO).

Deze traditionele marketingtruc heeft zijn magie nog niet verloren maar ook andere strategieën groeien aan populariteit. Als je niet beschikt over sterke internetprofielen of een goede website ben je online zo goed als onzichtbaar.

Goed geschreven webteksten zijn belangrijk maar is het je belangrijkste focus om jouw restaurant te laten groeien?

Zorg voor een goede website

De wereld ondergaat een mobiele revolutie. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone bij zich en is voortdurend online op zoek naar informatie.

Volgens onze statistieken gebruiken 70% van de bezoekers een mobiel apparaat om informatie op te zoeken over horecazaken. Daarom is het van essentieel belang dat je website optimaal werkt op smartphones en tablets.

Wat je gasten willen is praktische informatie, en wel zo snel mogelijk, zoals:

Richt je internetprofielen goed in

Om ervoor te zorgen dat gasten je restaurant leren kennen kan je tegenwoordig gebruik maken van verschillende platformen:

Visuele content is hierbij zeer belangrijk en je profiel- en omslagfoto vormen dan ook een belangrijk uithangbord van je profiel. Zorg dus voor een goede foto die de sterke punten van je restaurant laat zien.

Controleer je profielen ook op onjuiste of incomplete gegevens. Dit voorkomt dat klanten je niet kunnen vinden of een verkeerde indruk van je hebben.

Recensies verhogen je zichtbaarheid

Gasten hebben de mogelijkheid om op Google Mijn Bedrijf, Facebook en TripAdvisor een recensie te schrijven over jouw restaurant. Deze beoordeling is erg waardevol. Hierin komt naar voren wat je verbeterpunten zijn of wat je juist heel goed doet.

Ook geeft het je een populariteit score welke je positie bepaalt ten opzichte van andere restaurants binnen jouw geografische locatie. Hoe hoger jouw positie, hoe waarschijnlijker het is dat gebruikers je bedrijf zien als ze in je omgeving zoeken.

Scoor goed in lokale zoekresultaten

Google hecht veel waarde aan de lokale vindbaarheid van bedrijven. Sinds 2012 is niet alleen het land van herkomst van de zoekopdracht belangrijk, maar ook de precieze locatie van waar de zoekopdracht werd uitgevoerd.

Drie factoren bepalen op welke positie een bedrijf staat in lokale zoekresultaten:

 1. Relevantie
  Hoe goed komt een lokale vermelding overeen met de zoekopdracht
 2. Afstand
  Je hebt weinig aan een goed visrestaurant in Amsterdam als je in Rotterdam op citytrip bent
 3. Prominentie
  Restaurants die zeer bekend zijn en waar mensen vertrouwen in hebben, zullen nadrukkelijker aanwezig zijn in lokale zoekresultaten. Recensies hebben hierop een invloed.

Verzamel e-mailadressen

Focus niet alleen op het zoeken van nieuwe gasten. Nieuwsbrieven zijn een betaalbare en effectieve methode om bestaande klanten opnieuw aan je te binden. Je kan gasten bijvoorbeeld op de hoogte brengen van een nieuwe menukaart of aanbiedingen.

Het brengen van de rekening is een ideaal moment om je gasten te vragen of ze via e-mail op de hoogte willen gehouden worden. Als het gaat om gasten die online gereserveerd hebben maar niet hebben ingeschreven op de nieuwsbrief kan de ober hen om goedkeuring vragen.

Dus SEO is toch belangrijk?

Bijna alle bovenstaande zaken hebben op één of andere manier toch te maken met SEO. Met dit artikel wilden wij enkel duidelijk maken dat puur alleen "hoog komen op Google" niet de enige manier is om aan SEO te doen en nieuwe gasten te verwerven.

Zorg eerst voor een goede website en internetprofielen. Probeer ook je huidige klantenbestand te bereiken om terug te komen naar je restaurant. Als je daarin je doelen hebt bereikt kan je blogs gaan schrijven om met meerdere zoekwoorden hoger in Google te komen.

20 september 2018, door Tom Janssens

5 redenen om voor Marsvaardig te kiezen

 • Persoonlijk contact
 • Altijd up-to-date
 • Een duurzaam platform
 • Gratis proberen
 • Zelf aanpasbaar

Bekijk onze werkwijze

Weten of wij iets voor jou kunnen betekenen?