Help, mijn Bouncepercentage is hoog

Op een gegeven moment zul je een kijkje nemen in je website statistieken en daar de kolom 'Bouncepercentage' zien staan. Vaak is het bouncepercentage een vergeten punt.

Er van uitgaande dat je niet op zoek bent naar het bouncepercentage van een stuiterbal, kan ik je er waarschijnlijk wel het één en ander over leren.

Wat is bouncepercentage?

Bouncepercentage of weigeringspercentage wordt door Wikipedia beschreven als het gemiddelde aantal bezoekers dat de website verlaat na één pagina.

Het bouncepercentage wordt bepaald door het aantal "bezoekers dat slechts één pagina bekijkt" te delen door "het totale aantal bezoekers".

Oorzaken

Een hoog bouncepercentage kan verschillende oorzaken hebben.

Laadtijd

Wanneer je website zeer langzaam laad, zal dit er waarschijnlijk voor zorgen dat bezoekers er zo snel mogelijk weg willen. Zij willen simpelweg niet nogmaals 10 seconden wachten totdat de volgende pagina weer is ingeladen.

Een volledig overzicht van de oplossingen voor dit probleem ligt buiten het doel van deze blog, maar enkele eenvoudige oplossingen zijn:

  • het aantal Javascript bestanden verminderen
  • het bestandsformaat en de hoeveelheid van ingeladen afbeeldingen verminderen

Saaie doodlopende pagina's

Mogelijk is het ontwerp van je website saai, de tekst onleesbaar of ontbreken er links naar andere pagina's waar je bezoekers misschien in geïnteresseerd zijn.

Oplossingen hoe je de bouncepercentage in dit scenario oplost klinken eenvoudig maar zijn vaak lastig:

  • verbeter het ontwerp van je website
  • schrijf teksten die beter toegespitst zijn op je (beoogde) doelgroep
  • plaats interne links naar gerelateerde artikelen

Geen duidelijk doel

Vaak ontbreekt een duidelijk doel. Je bezoekers willen maar één ding en dat is zo snel mogelijk een doel bereiken. Seth Godin, goeroe op het gebied van internet marketing, stelt:

"A website visitor is a lot like a monkey looking for one thing: a banana. If that banana isn't easy to see and easy to get, your visitor is gone with a quick click on the 'Back' button."

Hanteer per pagina één duidelijk doel bijvoorbeeld een offerte aanvragen, een bestelling plaatsen of een reservering maken. Als het doel van de bezoeker overeenkomt met het doel van de pagina is er een match.

Is het een probleem?

Ja en nee.

Pagina's op een blog hebben vaak een aanzienlijk hoger bouncepercentage dan andere pagina's op je website. Dit is nou eenmaal de aard van blog, mensen komen er binnen middels zoektermen met veel zoekwoorden, vinden de tekst die ze zoeken, en gaan weer weg.

Op de meeste andere pagina's van je website (en dan met name op zogenaamde landingspagina's) is een hoog weigeringspercentage eerder ongewenst.

1 oktober 2018, door Robin Poort
Samen bouwen aan jouw online succes?