Een Facebook-pagina in plaats van een website?

Een paar jaar geleden was een website bouwen nog relatief simpel. Je vroeg een bekende een simpel ontwerp te maken, knutselde in kladblok wat HTML in elkaar en zette je nieuwe website op het internet. Misschien was de website niet het mooiste jongetje van de klas, en was aanpassingen doorvoeren ook niet altijd even makkelijk, maar je had wel een website online staan.

Het internet is veranderd

Met de huidige ontwikkelingen van het internet is hier verandering in gekomen. Hoe gaat je website bijvoorbeeld om met mobiele apparaten? Hou je ook rekening met navigatie via aanraking (in plaats van muis of toetsenbord)? Hoe zit het met slechtzienden, en voldoet je website wel aan de meest recente standaarden van de zoekmachines?

Een out-of-the-box alternatief voor een (nieuwe) website die hiermee allemaal wél rekening houdt, is om je Facebook-pagina te gebruiken als je website. Is dit een goed plan?

Hoe gaat dat in zijn werk?

Laten we een fictief bedrijf als voorbeeld nemen, namelijk Barbara's Nagelsalon. Barbara is hierbij de eigenares van een nagelsalon waar ze twee medewerkers in dienst heeft. Het is hard werken en ondanks dat de zaken aardig lopen, begint het aan Barbara te knagen dat ze nog steeds niet aanwezig is op het internet.

Van vrienden en bekenden hoort ze allerlei adviezen, waaronder:

  • het laten bouwen van een uitgebreide responsive website
  • een simpele website gebouwd door een neefje die iets met grafische vormgeving doet
  • om het internet maar te negeren

Terwijl Barbara in haar lunch over Facebook surft, ziet ze ineens dat bedrijven daar ook een pagina kunnen aanmaken. Waarom zou ik dat niet gewoon doen in plaats van een hele eigen website?

Voordelen

  • Goedkoop - Anders dan wanneer je een website laat ontwikkelen zijn de minimale kosten voor een Facebook-pagina heel laag. Het hebben van een eigen domeinnaam is namelijk geen vereiste (waardoor er zelfs geen kosten zouden zijn).
  • Veel mogelijkheden - De website van Facebook biedt je veel mogelijkheden om je pagina te vullen. Zo kun je fotoalbums toevoegen, links, status updates, afbeeldingen, etc.
  • Geoptimaliseerd voor mobiel - Doordat de website van Facebook de content automatisch optimaliseert voor mobiele apparaten, zal jouw pagina op die website dat ook zijn. Je hoeft dan ook naast je eigen website geen losse mobiele website te laten bouwen, of je oude website om te laten bouwen naar een responsive website.
  • Geen onderhoud - Al het onderhoud van je website (denk aan ondersteuning voor nieuwe internet browsers) wordt gedaan door de ontwikkelaars van Facebook waardoor jij hier geen omkijken naar zult hebben.
  • Integratie met social media - Naast de vanzelfsprekende koppeling met Facebook kun je bijvoorbeeld ook je Twitter berichten weergeven op je bedrijfspagina van Facebook. Op deze manier heb je als het ware een social media profiel en website in één.
  • Snelle website - Doordat je website draait op de servers van Facebook, zal deze overal ter wereld razendsnel weergegeven worden.

Nadelen

  • Afhankelijk van Facebook - Wanneer Facebook failliet zou gaan, is je website verdwenen. Ook in de minder extreme gevallen dat Facebook bijvoorbeeld langzaam in populariteit zou dalen, of de bedrijfspagina's betaald zou maken zit je in de problemen. Je website staat immers op de servers van Facebook, en je kunt deze niet zomaar verhuizen naar een ander platform.
  • Weinig personalisatie - Je kunt weliswaar je header afbeelding instellen, maar buiten dat is er weinig personalisatie van de Facebook pagina mogelijk. Zo zit je bijvoorbeeld vast aan het gebruikte lettertype en zal de pagina ook overwegend Facebook-blauw zijn.
  • Advertenties - Naast jouw bedrijfspagina zullen advertenties van andere bedrijven aanwezig zijn, mogelijk zelfs concurrenten. Je kunt niets tegen deze advertenties doen en zult er ook zelf geen geld aan verdienen.
  • Afleiding - Wanneer mensen jouw website op Facebook zullen bezoeken, zal daaromheen hun eigen Facebook te zien zijn. Er zullen vermoedelijk status updates zijn of berichtjes. Met andere woorden, je bezoekers zullen maximaal afgeleid zijn en (veel sneller dan wanneer je een losse website zou hebben) hun aandacht kwijtraken.
  • Geen architectuur - Je kunt op Facebook niet eenvoudig diepere lagen aanleggen in je content. Alles wat je plaatst staat in principe op je Timeline of is verborgen. Wel is het mogelijk om van Custom Tabs gebruik te maken, maar zonder kennis van HTML kun je hier eigenlijk niets mee.
  • Weinig controle - Hoewel je het kunt zien als een hele transparante aanpak, is het ook riskant dat mensen zomaar berichtjes op jouw bedrijfspagina kunnen zetten. Sommige zaken kunnen toch beter even afgehandeld worden zonder dat de hele wereld mee kan kijken.
  • Komt weinig professioneel over - Hoe serieus zou jij zelf een bedrijf nemen dat geen eigen website heeft, maar alleen een pagina op Facebook. Vermoedelijk zullen daar al snel gedachtes ontstaan als "wanneer ze al niet de moeite hebben genomen om een fatsoenlijke website te laten bouwen, hoeveel aandacht zullen ze dan aan de rest van hun producten of diensten besteden?"

Conclusie

Een goede Facebook-pagina kan zeker een meerwaarde zijn voor je bedrijf om je zichtbaarheid te vergroten. Maar een volwaardig alternatief voor een eigen website is het volgens ons zeker niet.

Een goede website hoeft zelfs helemaal niet duur te zijn! Dankzij ons eigen ontwikkeld platform kunnen wij voor een betaalbare prijs vooruitstrevende websites maken waar alle voordelen van een Facebook-pagina ook in zitten.

24 augustus 2018, door Robin Poort
Samen bouwen aan jouw online succes?