Belangrijke wijzigingen in e-mail authenticatie door Google en Yahoo

Google en Yahoo hebben onlangs veranderingen in e-mail authenticatie vereisten aangekondigd. Deze nieuwe richtlijnen, die vanaf februari 2024 van kracht worden, zijn ontworpen om de e-mailervaring voor gebruikers te verbeteren door het verhogen van de beveiliging en het verminderen van ongewenste e-mails.

Dit artikel duikt dieper in wat deze wijzigingen inhouden en hoe je kan zorgen dat jouw e-mails blijven aankomen.

Versterking van e-mail authenticatie

E-mail authenticatie is een cruciaal onderdeel van moderne e-mailbeveiliging. Google en Yahoo hebben de noodzaak erkend om dit te versterken door de implementatie van DKIM (DomainKeys Identified Mail), SPF (Sender Policy Framework), en DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) te eisen.

Deze technologieën helpen te verifiëren dat e-mails afkomstig zijn van legitieme bronnen en niet onderweg zijn gewijzigd​​​​​​.

Vereisten voor alle e-mailverzenders

Vanaf februari 2024 moet elke e-mailverzender voldoen aan bepaalde authenticatiepraktijken. Dit omvat het gebruik van SPF of DKIM om hun domeinen te verifiëren. Voor verzenders die meer dan 5.000 e-mails per dag versturen, is zowel SPF- als DKIM-authenticatie vereist.

Daarnaast is het gebruik van een TLS-verbinding voor het versturen van e-mails aan Gmail-gebruikers en het handhaven van een spamklachtenpercentage onder de 0,3% verplicht​​​​.

Een stap verder: DMARC

DMARC voegt een extra beveiligingslaag toe door domeineigenaren in staat te stellen te monitoren wie e-mails verzendt namens hun domein en geeft instructies aan e-mailontvangers over hoe om te gaan met e-mails die niet geverifieerd zijn via SPF of DKIM.

Dit is een essentiële stap in het beschermen tegen phishing, spoofing, en andere bedreigingen​​.

Het gemak van afmelden

Een interessante toevoeging aan de vereisten is de implementatie van een één-klik afmeldingsfunctie. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om zich af te melden voor e-mails die ze niet langer willen ontvangen, wat bijdraagt aan een opgeruimdere inbox en een betere gebruikerservaring​​.

Wat betekent dit voor jou?

Het is essentieel voor alle e-mailverzenders, ongeacht het volume van hun verzendingen, om deze nieuwe vereisten serieus te nemen. Het niet voldoen aan deze richtlijnen kan leiden tot e-mails die worden gemarkeerd als spam of zelfs volledig worden geblokkeerd.

Controleer jouw e-mailbeveiliging en pas aan waar nodig:

  1. Verifieer of je domeinen al zijn geconfigureerd met DKIM, SPF, en DMARC.
  2. Implementeer een één-klik afmeldingsfunctie in al je e-mailcampagnes.
  3. Monitor je spamklachtenpercentage en zorg ervoor dat deze onder de 0,3% blijft.

Zorgeloze e-mailbeveiliging voor onze klanten

Voor onze klanten, die via ons gebruikmaken van Google Workspace, hebben we goed nieuws: je bent al voorbereid op de nieuwe vereisten van Google en Yahoo. We passen al jaren deze veilgheidsregels proactief toe.

Daarnaast voldoen ook de nieuwsbrieven, die via jouw website worden verzonden, aan alle nieuwe eisen. Ons platform is ontworpen met de hoogste beveiligingsnormen in gedachten, inclusief de implementatie van de één-klik afmeldingsfunctie. Dit zorgt ervoor dat je communicatie niet alleen veilig is, maar ook gebruiksvriendelijk en respectvol naar de ontvanger toe.

Andere software verifiëren

Het is echter belangrijk op te merken dat als je andere software gebruikt, zoals een online boekhoudpakket, het essentieel is om de compatibiliteit met de nieuwe eisen te verifiëren.

Mocht je hierbij ondersteuning nodig hebben of vragen hebben over het verifiëren van de beveiliging, staan wij klaar om je te helpen.

Bij Marsvaardig streven we ernaar om niet alleen aan de huidige beveiligingseisen te voldoen, maar ook proactief te anticiperen op toekomstige veranderingen. Zo kunnen onze klanten zich richten op wat echt belangrijk is: hun bedrijf laten groeien, met de zekerheid dat hun digitale communicatie in veilige handen is.

29 februari 2024, door Tom Janssens
Samen bouwen aan jouw online succes?