5 Cybersecurity fouten die mensen maken en hoe ze te voorkomen

In de digitale wereld van vandaag is het beschermen van persoonlijke informatie belangrijker dan ooit. Toch maken veel mensen basisfouten op het gebied van cybersecurity die hen kwetsbaar kunnen maken voor cyberaanvallen. Hier zijn vijf veelvoorkomende fouten en tips om ze te vermijden.

1. Zwakke wachtwoorden

Fout: Het gebruik van eenvoudige, gemakkelijk te raden wachtwoorden zoals '123456', 'wachtwoord', of je geboortedatum. Deze wachtwoorden kunnen binnen enkele seconden worden gekraakt met geavanceerde hacking-software.

Oplossing: Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts. Een sterk wachtwoord bevat een mix van letters, cijfers en speciale tekens en is minimaal 12 tekens lang. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager, zoals 1Password, om al je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren.

2. Dezelfde wachtwoorden

Fout: Dezelfde wachtwoorden gebruiken voor meerdere accounts. Als één account wordt gehackt, zijn al je andere accounts ook kwetsbaar.

Oplossing: Zorg voor een uniek wachtwoord voor elk account. Dit klinkt misschien als een lastige opgave, maar een wachtwoordmanager, zoals 1Password, kan je hierbij helpen door unieke, sterke wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan.

3. Geen tweefactorauthenticatie (2FA)

Fout: Vertrouwen op alleen een wachtwoord voor de beveiliging van je accounts. Wachtwoorden kunnen worden gestolen of gehackt, waardoor je kwetsbaar bent voor ongeautoriseerde toegang.

Oplossing: Activeer tweefactorauthenticatie (2FA) op al je accounts waar dit mogelijk is. 2FA voegt een extra beveiligingslaag toe door te vereisen dat je een tweede vorm van verificatie gebruikt (zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd) om in te loggen.

Fout: Zonder na te denken klikken op links of het openen van bijlagen in e-mails of berichten, zelfs als ze er verdacht uitzien. Dit kan leiden tot malware-infecties of phishing-aanvallen.

Oplossing: Wees altijd kritisch over de links waarop je klikt en de bijlagen die je opent, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende bronnen. Controleer de afzender en zoek naar aanwijzingen die kunnen wijzen op phishing, zoals spelfouten of een onjuist e-mailadres. Controleer of je e-mailomgeving je kan helpen beschermen tegen cyberbedreigingen, zoals Google Workspace.

5. Geen back-ups

Fout: Geen regelmatige back-ups maken van belangrijke bestanden en gegevens. Dit betekent dat je alles kunt verliezen in het geval van een cyberaanval, zoals ransomware.

Oplossing: Zorg voor regelmatige back-ups van je belangrijke gegevens. Dit kan zowel op een externe harde schijf als in de cloud. Zorg ervoor dat je back-upoplossing betrouwbaar is en test regelmatig of je je gegevens kunt herstellen.

8 februari 2024, door Tom Janssens
Samen bouwen aan jouw online succes?