14 tips voor het schrijven van webteksten

Schrijven voor het internet is anders dan schrijven voor papieren media. Hoewel het verleidelijk lijkt om de teksten uit de laatste brochure van het bedrijf over te nemen voor de website, is dat af te raden.

Onderzoek toont aan dat mensen vaak niet echt lezen op het internet. In plaats daarvan scannen ze tekst, op zoek naar trefwoorden die aansluiten bij hun zoektocht naar informatie.

Het is daarom belangrijk met deze andere mindset van je bezoekers rekening te houden wanneer je teksten schrijft voor het web.

Zet de bezoeker voorop

Denk er bij het schrijven van teksten bedoeld voor publicatie op het internet aan dat de bezoeker voorop komt en niet de zoekmachine. Uiteraard is het in deze tijd wel degelijk belangrijk om met zoekmachines rekening te houden. Wanneer een bezoeker echter je site heeft gevonden en onleesbare tekst vindt, zal hij of zij snel weer weg zijn. Het kan natuurlijk geen kwaad om op een natuurlijke manier trefwoorden in je teksten te verwerken.

Onderstaande richtlijnen zijn met name van toepassing op het schrijven van dynamische tekst. Denk hierbij aan blogs of nieuwsberichten. Ze kunnen echter ook prima toegepast worden op statische tekst voor op de website.

Structuur

Gebruik subkoppen

Door gebruik te maken van subkoppen in de tekst verhoog je de scanbaarheid aanzienlijk. Een bezoeker kan dan namelijk zijn ogen langs de subkoppen laten gaan, in plaats van de hele tekst te hoeven bekijken.

Schrijf korte zinnen

Dit betekent niet direct dat een zin uit slechts een paar woorden mag bestaan. Probeer wel de zinnen zo kort mogelijk te houden en waar nodig gewoon een punt neer te zetten.

Gebruik lijstjes in plaats van paragrafen

  • Lijstjes zijn geschikt voor opsommingen van meerdere items
  • Een paragraaf zorgt voor meer tekst
  • Een lijstje is goed scanbaar

Zet afbeeldingen in

Soms zegt een afbeelding meer dan duizend woorden. Zeker op het web is het daarom belangrijk om afbeeldingen strategisch in te zetten. Wij raden aan om afbeeldingen in te zetten ter verduidelijking en niet alleen ter illustratie.

Bezoekers komen op je website op zoek naar informatie. Wanneer je er voor zorgt dat je tekst links bevat naar andere relevante informatie, kunnen bezoekers daar op gaan klikken. Op deze manieren kunnen ze je website verder en dieper verkennen.

Inhoud

Wees relevant

Bezoekers zijn op zoek naar content die voor hen relevant is. Denk er aan, voordat je begint aan een verhaal over de hond van je buren, of dit voor je bezoekers relevante content gaat opleveren.

Duidelijke paragrafen

In hun haast zijn bezoekers op zoek naar hapklare informatie. Door slechts één idee per paragraaf aan te bieden zal dit proces voor hen vereenvoudigd worden.

Gebruik taal die je lezers begrijpen

Probeer vaktaal of andere onnodig lange woorden te vermijden. Je lezers zullen het je in dank afnemen wanneer zij geen woordenboek nodig hebben om je teksten te begrijpen.

Geef voorbeelden

Mensen houden van voorbeelden. Ze spreken namelijk tot de verbeeldingen en zorgen er vaak voor dat een concept wordt verduidelijkt en gaat leven voor hen.

Tips

Schrijf eerst alles op

Vaak helpt het om in eerste instantie weinig na te denken over een te schrijven tekst. Door simpelweg alle informatie die je kwijt wilt eerst ongestructureerd neer te zetten, zul je vaak daarna vanzelf een logische structuur gaan zien.

Gebruik een vriendelijke toon

Mensen houden er niet van om droge, zakelijke tekst te lezen. Wanneer je schrijft vanuit je gevoel en probeert de tekst levendig te houden, zal dit het leesgenot ten goede komen.

Laat je persoonlijkheid zien

Wees niet bang om in je teksten je persoonlijkheid te laten zien. Doe dit om jezelf te onderscheiden van de miljoenen andere teksten op het internet en omdat het gewoon veel fijner schrijft.

Controleer je informatie

Zorg ervoor dat de informatie die je schrijft juist is en tevens zo min mogelijk spelfouten bevat. Laat je teksten daarom bij voorkeur door anderen nalezen voordat je ze publiceert. Zij zullen tekortkomingen en fouten vaak sneller en beter zien dan jijzelf.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het schrijven van goeie webteksten? Neem contact met ons op.

18 september 2018, door Robin Poort
Samen bouwen aan jouw online succes?